Exclusivitate
Menu
  • Home
Menu

Ştiai că există fobia de distracţie sau fericire? Află dacă există tratament şi dacă suferi de teama de a fi fericit

Share

Cunoşti acea senzaţie că totul pare prea bun şi prea frumos ca să fie adevărat? Tocmai ţi-ai dat seama că ţi s-au întâmplat numai lucruri bune, în ultima perioadă, şi te gândeşti, cu groază, că ceva rău trebuie să se întâmple cât de curând? Doar nu poţi fi tu atât de norocos, încât să ai parte numai de întâmplări fericite, nu-i aşa?

Ei bine, în unele cazuri, nu e vorba numai despre nesiguranţa omului sau negativismul, pesimismul care-l caracterizează. Ci e posibil să avem de-a face cu cineva care are fobie de distracţie sau fericire. Da, da, există, pe lumea asta, şi persoane care se tem să fie fericite şi fac tot ce le stă în putinţă să-şi saboteze propria stare de bine.

Eu (nu) mă bucur

Cei care simt o aversiune iraţională faţă de fericire suferă, cel mai probabil, de cherofobie. Termenul provine din grecescul „chairo”, care înseamnă „Eu mă bucur”. Acestor persoane le e teamă să se distreze, să participe la orice activitate care i-ar putea face să se simtă bine.

Ceea ce trebuie să înţelegm cu toţii e că, la aceste persoane, nu e vorba despre temerea de-a face o anumită activitate, ci este frica de-a se relaxa într-o asemenea măsură încât să înceapă să se simtă bine. Cherofobii au impresia că dacă ajung să se destindă, dacă renunţă la grijile care-i apasă în mod normal, ceva groaznic se va întâmpla cu ei.

Cherofobia nu are o definiţie clară ca toate celelalte tulburări emoţionale, nu face încă parte din bolile mentale cunoscute omului. De fapt, unii medici sunt de părere că teama de-a fi fericit este, de fapt, o formă de anxietate. Cherofobii nu sunt acele persoane triste pe care le întâlnim câteodată, nu suferă de vreo depresie, ci, pur şi simplu, evită să ia parte la activităţi care le-ar putea aduce fericirea.

Simptomele

Experţii americani au evidenţiat anumite simptome ale celor care suferă de cherofobie, şi anume:
– anxietate simţită atunci când eşti invitat la întruniri sociale (mai ales la cele care-ţi pot provoca sentimente plăcute)
– ratarea unor oportunităţi care ţi-ar fi putut schimba viaţa în bine, doar de teama că ceva rău ar urma apoi să se întâmple
– refuzul de-a participa la activităţi distractive
– să te gândeşti că, dacă eşti fericit, nu va ţine mult oricum
– să te gândeşti că fericirea te face o persoană rea, deplorabilă
– să crezi să, dacă te vede lumea fericit, o să aibă repercusiuni asupra ta, a prietenilor sau familiei tale

Altii mai citesc si..

Postari recente

  • Poţi găsi numărul 2017? Ai un coeficient de inteligenţă ridicat!
  • Te crezi tare la LOGICĂ? Doar 1 din 5 oameni ştiu răspunsul corect la această problemă! Încearcă şi tu
  • Ce fel de sofer esti in functie de zodie
  • Care e semnificația reală a numărului 666, potrivit experților în numerologie
  • Problema de clasa a III-a care face furori pe internet: 3-3×6+2=? Tu ştii răspunsul corect?
©2021 Exclusivitate | Design: Newspaperly WordPress Theme